Image

Codesign designade Sundbybergs nya stadshus

Bygg/Arkitektur Sundbyberg stad, Sveriges till ytan minsta kommun, är också den snabbast växande procentuellt sett. I takt med invånarantalet ökar också behovet av service, och man har vuxit ur det gamla kommunhuset. Arkitektbyrån Codesign anlitades för att utforma de nya lokalerna.
Publicerad den 7 Februari 2014
Sundbybergs stadshus. Bild: Codesign
Sundbybergs stadshus.

I december gick flytten, och den 13 februari hålls öppet stadshus klockan 15.00-19.00.

Det nya huset med 8 600 kvadratmeter kontor och offentliga ytor samt cirka 320 arbetsplatser har fått en öppen och välkomnande foajé. Här kan allmänheten ta del av utställningar om vad som är på gång i kommunen och kanske ta en fika eller lunch i restaurangen.

De som arbetar i huset är mer synliga för varandra i de nya lokalerna. Arbetsplatserna är utformade i dialog med medarbetarna, och de förvaltningar som behöver samverka sitter nu intill varandra.

– Det är inte bara ett kontorslandskap utan ett kulturlandskap där vi har möten och odlar goda relationer mellan medarbetare och medborgare, säger Christel Magnusson, Sundbybergs stad.

Konceptet ’’växtkraft’’ genomsyrar projektet. Naturliga material som ask, betong och koppar återkommer i inredningen med miljömedvetenheten i val av möbler och textilier som en självklar utgångspunkt. Textilmattorna är de mest färgintensiva inslagen och skapar överlappande zoner i kontorslandskapet. Mötesrummen har namn bland annat från
’’Sumpans’’ flora och fauna, som Näckrosen, Grönlingen, Svanen, och Dungen.

– Formspråket som för tankar till växtriket är en viktig del i gestaltningen. Vi har gått ifrån traditionella sittlösningar och genom möteslandskap med kullar och berg skapat nya sätt att mötas i de större samlingsplatserna, restaurangen och coffice. Organiska förebilder har fått influera både hur vi tänker om funktion, beteende och hur själva inredningen ser ut, säger Johanna Nenander på Codesign.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige