Image

Catena köper i Malmö och Linköping

Transaktioner Catena köper 22 000 kvadratmeter i Linköping och 7 600 kvadratmeter i Malmö. I samband med förvärvet tecknas ett sjuårigt hyresavtal med Chefs Culinar för den senare fastigheten.
Publicerad den 1 Mars 2018
Mappen 1 i Linköping. Bild: Catena
Mappen 1 i Linköping.

Catena har tecknat ett sjuårigt hyresavtal med Chefs Culinar och investerar drygt 115 miljoner kronor i en ny logistikbyggnad. Detta blir den tredje etableringen på Logistikposition Sunnanå med ett cirka 7 600 kvadratmeter distributionslager.

På Sunnanå 12:52 i Burlövs kommun strax utanför Malmö, på Logistikposition Sunnanå, startar under våren 2018 byggnationen av det 7 600 kvadratmeter stora distributionslagret. Byggnaden ska innehålla både lagerdelar för koloniala varor såväl kylda som frysta livsmedel. Den blivande hyresgästen, Chefs Culinar, är totalleverantör för restauranger, caféer och storkök med såväl internationella som svenska producenter och leverantörer. Chefs Culinar tecknar ett sjuårigt hyresavtal med Catena och investeringen beräknas ge ett driftsöverskott om cirka åtta miljoner kronor på årsbasis.

Logistikposition Sunnanå har absolut bästa läget med direkt avfart från riksväg 11 och ytterligare 300 meter till avfarten ifrån E6/E20. Chefs Culinar, som beräknas kunna flytta in i fastigheten vid våren 2019, kommer även ha möjlighet att expandera sin verksamhet på fastigheten.

– Som ett led i vår etablering på den svenska marknaden är vi glada att kunna ta detta steg till en modern och resurseffektiv logistikfastighet. Med fortsatt hundraprocentigt kundfokus kan vi förena effektiv logistik med ett brett utbud av artiklar från såväl lokala som globala leverantörer. Fastighetens läge ger oss möjlighet till fortsatt flexibilitet i kunderbjudandet samt att på en mycket innovativ marknad kunna stödja den lokala livsmedelsproduktionen i våra försäljningskanaler. Vi ser fram emot ett gott samarbete med Catena, säger Marcus Ahlm på Chefs Culinar.

– Att nu få bygga den tredje etableringen på Logistikposition Sunnanå känns glädjande och ett bevis på att utvecklingen av det som vi kallar "last mile distribution" är rätt i tiden. Fastigheten har med sitt läge nära E6 en perfekt bas för den nära livsmedelslogistiken. Chefs Culinar, med sin satsning i Södra Sverige, ger Catena ytterligare en stark hyresgäst inom livsmedelssegmentet och vi ser framemot ett långt samarbete med dem som kund hos Catena, säger Catenas regionchef i Malmö, Christian Berglund.

Samtidigt meddelar Catena att man köpt Mappen 1 i Linköping för en köpeskilling om 68,1 miljoner kronor från Botrygg. Den drygt 22 000 kvadratmeter stora fastigheten är strategiskt belägen intill Catenas andra två fastigheter i området.

Catena tillträder fastigheten Mappen 1 i Linköping. Förvärvet sker som fastighetsaffär till ett värde om 68,1 miljoner kronor. Den uthyrningsbara ytan består av drygt 22 600 kvadratmeter. Tomtareal är 110 000 kvadratmeter. Fastigheten har ett hyresvärde uppgående till drygt nio miljoner kronor med kvarvarande hyresavtalstid på cirka två år och är nästan fullt uthyrd. Den beräknade byggrätten på markområdet uppgår till drygt 30 000 kvadratmeter och läget intill Catenas andra två fastigheter i området, Mappen 3 och 4, ger möjligheter till en expansion. Mappen 1 är väl belägen vid väg 35 med nära anslutning både Linköping City Airport och E4:an. Förvärvet sker med egen kassa.

– Tillsammans med den nybyggnation som är pågående på Mappen 4 har Catena nu möjlighet att skapa ett större livsmedelskluster i Linköping. Förvärvet ger oss både skalfördelar och möjlighet till nybyggnation helt i enlighet med vår ambition om hur Catena skall växa, säger Catenas regionchef i Stockholm, Maths Carreman.

Panreal var säljrådgivare i Linköpingsaffären.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Panreal på Branschguiden

Panreal är en partnerägd rådgivare som erbjuder kvalificerad transaktionsrådgivning och projektledning vid bolagsöverlåtelser på den svenska fastighetsmarknaden.

Firman erbjuder heltäckande rådgivningstjänster och service till alla slags investerare – allt från bygg- och fastighetsutvecklingsbolag till institutioner, fonder och onoterade bolag.
Genom en kombination av starkt engagemang, djup kunskap om fastighetsmarknaden och stor erfarenhet av bolagsaffärer är Panreal en självklar partner i transaktioner där optimal värdetillväxt är en förutsättning.

Panreal är...

Läs mer om Panreal på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige