Image

Catella etablerar nya bolaget Tre Kronor – som köper handelsportfölj av Granen

Transaktioner 200 kunder till Catella och dess distributionspartners har tecknat aktier i det nybildade fastighetsbolaget Tre Kronor Property Investment som via dotterbolag förvärvat en portfölj om 72 livsmedelsfastigheter i södra Sverige. Bolagets styrelseordförande är Bernt-Olof Gustafsson, tidigare vd för KF Fastigheter. Vd blir Michael Johansson som bland annat har en bakgrund som vd för Ica Fastigheter Sverige.
Publicerad den 19 Oktober 2017

Catella Corporate Finance har agerat finansiell rådgivare och arrangör i transaktionen och har i samarbete med Catella Bank och ABG Sundal Collier genomfört kapitalanskaffningen om 355 miljoner kronor samt arrangerat skuldfinansieringen.

Tre Kronor Property Investment tecknade före sommaren avtal med fastighetsbolaget Granen om förvärv av 72 handelsfastigheter, belägna i 68 kommuner i södra Sverige och med en uthyrningsbar area om 78 987 kvadratmeter.

– Handelsportföljen är mycket väldiversifierad med starka hyresgäster i attraktiva, centrala lägen. Granens förvaltningsteam har framgångsrikt arbetat med att optimera sammansättningen av hyresgäster i syfte att skapa och bibehålla levande handelsfastigheter. Vi kommer nu att gå tillbaka till vår historia och ursprungliga strategi att arbeta mer med utveckling och förvaltning av något större fastigheter inom vissa kluster. Vi är väldigt nöjda med att Tre Kronors starka team kommer fortsätta förädlingen av fastigheterna, säger Peter Zonabend, vd för Granen.

– I emissionen såg vi ett stort intresse från privatpersoner men även från institutionella investerare i fastighetssektorn och dagligvaruhandeln. Projektet är ytterligare ett exempel på vår ambition att erbjuda kunder inom Wealth Management högkvalitativa investeringsmöjligheter inom fastighetssektorn baserat på vårt fastighetskunnande, säger Robert Fonovich, chef för Catellas Corporate Finance i Sverige och Tord Topsholm, vd för Catella Bank i en gemensam kommentar.

Tre Kronor Property Investment har genom emissionen tillförts cirka 200 nya aktieägare och efter fullföljt förvärv är avsikten att notera aktien på Nasdaq First North i Stockholm.

– Tre Kronor Property Investment är ett nytt svenskt fastighetsbolag med fokus på välbelägna fastigheter med hög andel livsmedel och samhällsservice. Största hyresgäster är Systembolaget och Ica. Bolaget blir det första publika bolaget som erbjuder investerare en unik möjlighet att ta del av ett segment som hittills främst varit förbehållet större institutionella investerare, säger Martin Malhotra, ansvarig projektledare för transaktionen på Catella.

Catella Asset Management, som lanserar sin svenska verksamhet i samband med detta uppdrag, kommer tillsammans med vd Michael Johansson ansvara för förvaltningen av fastigheterna.

– Handelsportföljen som Tre Kronor förvärvar är mycket väldiversifierad med starka hyresgäster i attraktiva, centrala lägen. Catellas Asset Management har stor erfarenhet av att framgångsrikt utveckla portföljer med livsmedelsfastigheter och vi ser många möjligheter i portföljen, säger Timo Nurminen, chef för Catella Property Investment Management i Europa.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Johan Almquist tar in Kiss och Abba i coworking-världen

Bolag Johan Almquist är ägare till och vd för coworkingaktören A house. Han har vad han själv kallar "en brokig bakgrund", vilket, enligt honom själv, beror på att han hela tiden gjort enbart saker som han tycker är roliga. Som, till exempel, att köpa rättigheterna till bandet Kiss hela musikkatalog. – Jag har gått efter vad som vore kul att lära sig och jag har också hela tiden haft en längtan efter att lära mig nya saker.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige