Image

Byggstart för Peabs Gårdshem i Skövde

Bostäder Under det senaste året har Peab introducerat en ny boendeform av småskaliga tvåplans bostadshus på ett antal orter i Västsverige. Nu har turen kommit till Skövde.
Publicerad den 5 Maj 2015

– Det är klart för byggstart av Brf Basilikan i området Kvarnsjön efter sommaren. Vi har redan sålt över hälften av 26 bostadsrätter och räknar med inflyttning senhösten 2016, säger Emelia Antonsson, projektutvecklare på Peab.

Det speciella med Gårdshem i Skövde är förmågan att kunna skapa trivsamma innergårdar för otvungen samvaro grannar emellan. För den som också vill ha möjlighet till avskildhet har varje lägenhet en stor balkong eller uteplats. Sammanlagt fem huskroppar rymmer 26 bostadsrätter från två till fyra rum och kök.

– Målgruppen för Gårdshem är kunder som inte vill ha det omfattande arbetet det innebär att vara husägare, men ändå ha närheten till naturen och som i fallet med Kvarnsjön bara ha några minuters avstånd till stora delar av Skövdes serviceutbud, konstaterar Emelia Antonsson.

Prisbilden för lägenheterna får anses vara prisvärda för stora grupper köpare. Speciellt om de speglas mot hur andrahandsmarknaden i Skövde har utvecklats. Insatsen varierar från närmare 900 000 kronor för en tvåa till nästan 1,5 miljoner kronor för en fyra i Basilikan.

Martin Belina är fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Skövde och han säger så här om utbudet av bostadsrätter i Skövde och den aktuella prisutvecklingen:

– Vi har haft en stark efterfrågan på bostadsrätter de senaste åren. Statistiken visar på en fördubbling av priserna sedan 2011. Just nu är det ingen som tyder på att den utvecklingen kommer att minska de närmaste åren. Tvärtom så bidrar bland annat Högskolan och militären till att inte minst mindre lägenheter efterfrågas.

– För de 82 bostadsrätter som har sålts under 2015 ligger snittpriset på 14 000/kvadratemter*. 2011 låg snittpriset runt 7 000 kronor. I likhet med storstadsregionerna så finns det en tydlig bostadsbrist även i Skövde. Därför är också fler lägenheter välkomna. Att intresset ökar för bostadsrätter visas också av att ett antal hyresrätter har börjat snegla på en eventuell omvandling till bostadsrätter.

För mäklare har nyproduktion alltid en speciell utmaning.

– Vi måste uppnå ett visst antal sålda lägenheter innan spaden sätts i marken. För Brf Basilikan har det varit en normal process. Efter lite avvaktan i början har intresset ökat efterhand. När vi nu fick besked om byggstart sålde vi ytterligare några lägenheter på bara några dagar, konstaterar Martin Belina.


* Uppgifter hämtade från Svensk Mäklarstatistik.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige