Image

Byggbranschen fortsatt stark i Stockholmsregionen

Bygg/Arkitektur Stockholms Handelskammare konstaterar att Stockholms läns näringsliv fortsätter att växa under fjärde kvartalet 2014. Byggindustrin förväntas öka antalet anställda kraftigt under innevarande kvartal.
Publicerad den 11 Februari 2015
Alen Musaefendic. Bild: Björn Leijon
Alen Musaefendic.

- Byggbranschen fortsätter att utvecklas väl i Stockholms län. Det är väldigt positivt eftersom den är sysselsättningsintensiv och en viktig motor för hela ekonomin. En utmaning är dock att många byggföretag redan uppger att det är brist på arbetskraft, säger Alen Musaefendic, ekonomisk analytiker på Stockholms Handelskammare.

- Huvudstaden är landets verkliga tillväxtmotor. Den ekonomiska aktiviteten i kombination med befolkningsökningen gör att behovet av reformer på infrastrukturområdet ökar. Den viktigaste prioriteringen nu är att påbörja projekteringen av den östliga förbindelsen, säger Alen Musaefendic.
Rapportens huvudpunkter:

• Byggindustrin har börjat nyanställa och växer för tredje kvartalet i rad. Konfidensindikatorn för kvartal fyra är 5 vilket är högre än genomsnittet sedan år 2000 som ligger på -6. I övriga riket fortsätter byggindustrin att växa. Tjänstesektorn (uppdragsverksamheten) växer kraftigt och betydligt snabbare än under kvartal tre, från konfidensindikator 27 till 35.
• Arbetsmarknaden i Stockholmsregionen växer för fjärde kvartalet i rad. De branscher som nyanställer mest är bygg, tjänstesektorn och sällanköpshandeln.
• Stockholms näringsliv fortsätter att växa snabbare än övriga riket. Konjunkturindikatorn för Stockholms län ökar från 23 till 25, vilket är klart högre än genomsnittet sedan år 2000 på 12. Konjunkturindikatorn för hela landet ökar från 17 till 19.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige