Image

Besqab köper byggrätter av Akademiska Hus

Transaktioner Besqab har tecknat avtal med Akademiska Hus om köp av bostadsbyggrätter i Uppsala. Det aktuella området utgör en första etapp i Södra staden som kommer att bilda en ny stadsdel i södra Uppsala. Detaljplanen för Besqabs område medger totalt cirka 500 bostäder och är ett led i den fortsatta utbyggnaden av Ultuna.
Publicerad den 30 Juni 2015

Förvärvsområdet är attraktivt beläget mellan Uppsala centrum, villaområdet Sunnersta och SLU:s universitetsområde. Den planerade bebyggelsen med både småhus och flerbostadshus är väl anpassad till flera olika målgrupper, såväl yngre som äldre. Området ingår i Södra staden som utgör ett väsentligt utvecklingsområde för Uppsala stad.

– Vi är mycket glada över att delta i utvecklingen av en ny stadsdel i Uppsala. Affären ligger i linje med Besqabs strategi att utöka byggrättsportföljen med projekt i eftertraktade lägen som har stor utvecklingspotential, säger Albert Koistinen, regionchef på Besqab.

Sedan hösten 2010 har markägaren Akademiska Hus tillsammans med Besqab drivit en detaljplan för bostäder i den södra delen av Södra staden. Parterna har sedan tidigare träffat ett samarbetsavtal rörande delar av det aktuella området. För Akademiska Hus är markförsäljningen ett led i satsningen på en fortsatt utbyggnad av Ultuna och att öppna upp området för innovation och företagande. Bostäder utgör en viktig del i att skapa ett levande och dynamiskt område som stimulerar till möten och samverkan.

? Den del av Bäcklösa som vi nu säljer till Besqab är mark som SLU har lämnat för att koncentrera sin verksamhet på Campus Ultuna. Genom detaljplanearbetet säkrar vi att en hållbar och grön bostadsmiljö skapas där människor vill leva och arbeta, och att utvecklingen sker i samklang med det nya starka kunskapsstråk som växer fram på Ultuna, säger Peter Bohman, regiondirektör för Akademiska Hus region Uppsala.

Besqabs förvärv omfattar omkring 500 byggrätter till en köpeskilling om cirka 140 miljoner kronor. Tillträde och betalningar sker stegvis. Preliminär säljstart av den första etappen planeras till våren 2016 med produktionsstart senare under året.

? Besqabs exploatering av området kommer att fortlöpa över flera år och produktionsstarterna planeras successivt. Dessutom kommer Uppsalahem AB att parallellt bygga hyresrätter på grannfastigheten vilket bidrar till en snabbare utbyggnad av området, säger Besqabs Albert Koistinen.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige