Image

Balder Q4: Tittar på Norge och Finland

Bolag Balder gör nedskrivningar i sina vindkraftverk för 37 miljoner kronor. Bolaget justerar upp sitt soliditetsmål och har på senare tid utvärderat affärsmöjligheter i Norge och Finland. Detta framgår av bolagets bokslut.
Publicerad den 20 Februari 2014
Erik Selin Bild: Nicklas Tollesson
Erik Selin

Balders förvaltningsresultat för Q4 uppgick till 229 miljoner kronor (183), efter att hyresintäkterna ökat till 520 miljoner kronor (443).

Värdeförändringar på fastigheter uppgick till 397 miljoner kronor (363).

Periodens resultat uppgick till 556 miljoner kronor.

För helåret landade förvaltningsresultatet på 854 miljoner kronor (691).

Som vanligt ger Balder ingen utdelning till stamaktieägarna.

- Förvaltningsresultatet per stamaktie förbättrades även i år med mer än 20 procent. Årets ökning uppgick till 23 procent jämfört med 24 procent föregående år, konstaterar Erik Selin i vd-ordet.

Han skriver också:

- Mindre bra kan jag dock konstatera att vår investering i vindkraftverk är i dagsläget och vi redovisar en nedskrivning utöver plan i bokslutet om 37 miljoner kronor. Förvärven gjordes i en tid då prisbilden på elmarknaden var högre än rådande marknad.

- Jämfört med föregående år ökar det totala resultatet relativt kraftigt beroende på värdeförändringar avseende räntederivat, även efter årets positiva värdeförändring kvarstår ett undervärde om knappt 500 miljoner kronor, som tids nog kommer att lösas upp. Effekten för oss i dagsläget är att vi dras med högre finansieringskostnader än om vi per idag gjort samma räntesäkringar.

- Vår verksamhet i Danmark har rullat på bra under året och vi ligger i startgropen för att påbörja byggnation av lägenheter i Köpenhamn. Fastighetsmarknaden i Köpenhamn är fortsatt mycket intressant och vi utvärderar fortlöpande
ytterligare investeringsmöjligheter där. Utöver ovan nämnda har vi även under ett par års tid utvärderat ett antal affärer i Finland och i Norge.

- Vi ser även goda möjligheter att skapa nya projekt och byggrätter på flera håll i vårt befintliga bestånd. Kortsiktigt får vi plöja ner lite pengar inom fastighetsutveckling och exploateringsfastigheter, men jag är helt övertygad om att detta på lång sikt blir en viktig pusselbit för Balders framtida resultat. Vi sår nu och skördar senare.

- Finansieringsmöjligheterna i banksystemet är fortsatt goda för rätt objekt. Den möjligheten tillsammans med ett starkt förvaltningsresultat även för 2014 samt vår kassa och outnyttjade kreditfaciliteter, skapar goda förutsättningar för ytterligare intressanta förvärv.

- För våra intressebolag har årets utveckling varit riktigt stark och trenden för innevarande år känns fortsatt positiv för intressebolag och hela Balders verksamhet. Avslutningsvis vill jag nämna att styrelsen i Balder har beslutat att justera vårt mål för soliditeten från 30 till 35 procent.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige