Image

Balder köper för fyra miljarder – genomför riktad emission

Transaktioner Balder köper en fastighetsportfölj för 4 150 miljoner kronor och har efter börsens stängning i går, genom en accelererad bookbuilding-process, genomfört en riktad nyemission och tillförts 690 miljoner kronor.
Publicerad den 20 September 2016
Erik Selin. Bild: Nicklas Tollesson
Erik Selin.

Balder köper samtliga fastigheter i IA Hedin Fastighet AB från Anders Hedin Invest AB. Fastighetsvärdet uppgår till 4 150 miljoner kronor efter det att pågående ny- och ombyggnationer har slutförts. Den uthyrbara ytan uppgår till 290 000 kvadratmeter och är fullt uthyrd i huvudsak till Hedin Bil koncernen på triple net avtal.

Dellikvid för fastigheterna kommer att erläggas till Anders Hedin Invest AB genom kvittningsemission av 4 602 515 stamaktier av serie B, motsvarande 1 098 950 000 kronor.

Genom kvittningsemissionen kommer Anders Hedin Invest AB bli en av Balders största ägare.

Teckningskursen i kvittningsemissionen kommer uppgå till cirka 239 kronor, vilket motsvarar den volymviktade genomsnittskursen för Balders B-aktie under perioden från och med 29 augusti 2016 till och med 16 september 2016.

Balder har även genomfört en riktad kontant nyemission av 3 000 633 stamaktier av serie B till en teckningskurs om 230 kronor per aktie. Genom Nyemissionen tillförs Balder cirka 690 miljoner kronor före emissionskostnader.

Teckningskursen i nyemissionen har fastställts genom ett så kallat ”accelererat book-building”-förfarande lett av Carnegie Investment Bank. Tecknare i Nyemissionen utgörs av ett stort antal svenska och internationella investerare av institutionell karaktär.

Skälet till avvikelsen från aktieägarnas företrädeserätt är att diversifiera aktieägarbasen och samtidigt genomföra kapitalanskaffningen på ett tidseffektivt sätt, i omedelbar anslutning till offentliggörandet av det avtalade förvärvet av samtliga fastigheter i I.A Hedin Fastighet AB koncernen.

Snittlöptiden på hyreskontrakten i det förvärvade beståndet är drygt elva år och de initiala årliga hyresintäkterna uppgår till 276 miljoner kronor. Majoriteten av fastighetsvärdet är beläget i Stockholm och Göteborg. Resterande fastighetsvärde är beläget i, bland annat, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Linköping, and Uppsala.
Hedin Bil-koncernen är ett familjeföretag som grundades 1985. Hedin Bil koncernen omsatte under 2015 drygt 8 miljarder kronor, har cirka 1 200 anställda och erbjuder bilförsäljning, service- och tilläggstjänster. Hedin Bil koncernen är återförsäljare av bland annat bilmärkena Mercedes-Benz, Nissan, Kia, Ford, Citroën, Opel, Mitsubishi och Jaguar.

I Anders Hedin Invest koncernen ingår förutom Hedin Bil koncernen, Klintberg & Way koncernen med dotterbolagen KW Parts, Dawa Däck, KW-Wheels, Techno Tires, KW Cars, Pro-Imp och Wheelspot. Utöver dessa koncerner ingår Mabi Hyrbilar, Car to Go Sweden och Hedin IT. Anders Hedin Invest koncernen omsätter cirka 11 miljarder kronor på årsbasis och har 1 750 anställda.

Planerad tillträdesdag är 30 november 2016. Fastighetsförvärvet är villkorat av Konkurrensverkets godkännande och finansiering.

– Vi är nöjda att kunna genomföra det här förvärvet av högkvalitativa och välbelägna fastigheter som väl kompletterar Balders befintliga fastighetsbestånd. Vi välkomnar samtidigt Anders Hedin som ny stor ägare i Balder, säger Erik Selin, vd för Balder.

– Jag har under lång tid, med stort engagemang och energi byggt upp det här fastighetsbeståndet och det är både med stolthet och trygghet som jag nu låter Balder överta ägandet. Jag är samtidigt glad att kunna ta del av Balders fortsatta utveckling som långsiktig aktieägare, säger Anders Hedin.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige