Image
Scandinavium.
Scandinavium. Bild: Jorma Valkonen

Åtta fastighetsjättar vill bygga nya arenan

Bygg/Arkitektur Åtta av Sveriges största fastighetsbolag går samman för att bygga den nya multiarenan i Göteborg, rapporterar GP.
Publicerad den 27 Oktober 2016
Scandinavium. Bild: Jorma Valkonen
Scandinavium.

Det har arbetats länge för att hitta en ny arena som ska ersätta Scandinavium i Göteborg. Efter att stadens politiker nu enats om att en ny arena ska på plats har nu ett antal intressenter presenterat sig.

Åtta av Sveriges största fastighetsbolag har gått samman för att gemensamt få bygga den nya arenan. De involverade bolagen är Balder, Castellum, HSB, Riksbyggen, Skanska, Stena Fastigheter, Wallenstam och Platzer, rapporterar GP.

Lösningen som oktetten presenterar går ut på att om de tilldelas mark mellan Valhalla och Ullevi där man får bygga bostäder, restauranger, hotell och affärer så kommer man att finansiera den nya multiarenan. En multiarena som beräknas kosta ett par miljarder.

– Att just de här bolagen har valt att gå ihop beror på att det finns en förankring sedan många år i just Göteborg. Gemensamt för oss är också att vi inte bara tycker att det är en arenafråga – utan det är ett stort stadsutvecklingsprojekt för den här delen av stan. Det gör det möjligt att knyta ihop det här med resten av stan, säger Wallenstams vice vd Thomas Dahl till GP.

Ännu har inget konsortium bildats mellan bolagen. Men enligt HSB Göteborgs vd, Lars Göran Andersson, kan det bli aktuellt i framtiden.

Till sommaren 2017 siktar gruppen på att kunna presentera en plan för allmänheten.

Göteborgs politiker är positiva till initiativet.

– Generellt sett är vi positiva till att näringslivet är så intresserat. Det är bara bra. Vi håller på med vår utredning och den ska inte komma med sina förslag förrän hösten 2017. Om jag förstått det rätt så kommer det ett par-tre olika scenarion hur det är tänkt med ägande och drift. Att det finns olika intressenter är bara bra, säger Socialdemokraternas Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, till GP.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige