Ett exempel på Forsens CM-arbete är Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Forsen utförde uppdraget åt Humlegården Fastigheter och 3XN var arkitekter.

Att bygga med CM har många fördelar

Bygg/Arkitektur Rätt pris, större flexibilitet och kortare byggtid. Lär dig mer om vad du tjänar på projektledning med hjälp av Construction Management, ett område där Forsen är främst i Sverige.
– Vi är 100 procent på kundens sida, säger Håkan Undin, Senior partner och KAM på Forsen.Forsen har sedan starten för 20 år sedan jobbat med Construction Management, CM, och är i dag en av marknadens ledande inom segmentet.

Håkan Undin, Senior partner och KAM på Forsen, har också han varit med sedan starten och byggt upp det framgångsrika affärsområdet.

– Ingenting är låst till att det måste vara CM. Men frågar du mig anser jag att det är den överlägset bästa modellen. Det är snabbast – och ger mest för pengarna, säger han.

Fördelarna är många. CM är ett internationellt uttryck för att planera, leda och styra projekt som genomförs på delad entreprenad.

Det innebär att byggherren bygger i egen regi, och Forsen förstärker dennes organisation. Man utgör dess byggavdelning och stärker upp sin organisation med experter i form av konsulter från Forsen. CM-organisationen planerar, organiserar, leder och samordnar hela arbetet.

Kort och gott: Rätt pris, större flexibilitet och kortare byggtid. Något alla parter i byggprojekt tjänar på.

På Forsen finns det stor produktionserfarenhet. Allt från kalkylatorer, inköpare, projektledare, projekteringsledare, produktionsledare, installationssamordnare och projektekonomer till olika nischade specialister finns att tillgå i företaget.

– Många av oss har jobbat med CM-projekt långt före 1997, så vi har en stor erfarenhetsbank. Allt från små hyresgästanpassningar till större projekt som Swedbanks nya huvudkontor till exempel, säger Håkan Undin och fortsätter:

– Vi har en väldigt strukturerad och genomarbetad modell för CM-projekt. Och vi är en av de ledande inom projekteringsledning och är 100 procent på kundens sida.

Ytterligare ett bevis på att Forsen levererar inom CM är att man är med i branschföreningen CM-bolagen – en kunnig och opartisk organisation som verkar för att öka förståelsen och stärka förutsättningarna för Construction Management som genomförandeform för byggprojekt.

Håkan Undin är Senior partner och KAM på Forsen. Han har jobbat med Construction Management i över 20 år.

Varför Construction Management?
 • Forsen fungerar som kundens egen byggavdelning, utan att ha några egenintressen
 • Forsen är oberoende och har inga kopplingar till andra aktörer. Därför kan alltid de bästa aktörerna för varje projekt upphandlas
 • Kunden får full insyn i projektet och en partner genom hela processen
 • Projekttiden förkortas eftersom projektering sker löpande och parallellt med upphandling och produktion
 • Upphandlingarna sker etappvis, vilket ökar flexibiliteten vid projektförändringar och möjliggör sena ändringar utan större negativa konsekvenser
 • Entreprenadarbetena delas upp i delentreprenader, vilket maximerar konkurrensen inom varje del och sänker totalkostnaden
CM är extra lämpligt när...
 • Projekttiden är viktig
 • Snabb byggstart är viktigt
 • Kunden vill ha insyn i och kunna styra detaljfrågor
 • Projektförutsättningarna är oklara eller kan komma att ändras
 • Det kan vara svårt att få en bra konkurrens på entreprenadarbeten

Läs mer om Construction Management och Forsen HÄR.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Kommentera

När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.


Mer från Fastighetssverige

”Något mer i Köpenhamn vore inte fel”

Fredagsprofilen Vad önskar sig Anders Jarl egentligen i julklapp? Vem i fastighetsbranschen tar han helst en kopp glögg med och vad är det onödigaste han köpt? Det och mycket mer berättar Wihlborgs vd i veckans Fredagsprofilen.


Här är Norrköpings största fastighetsägare

Lista Fastighetssverige summerar året genom att lista de tio största fastighetsägarna i landets tio största städer. I dag är turen kommen till Norrköping, som är landets tionde största stad, och där topp tio-listan har ett totalt taxeringsvärde på mer än 20 miljarder kronor.


Partnertext

Stora utmaningar för externhandeln

Handel E-handeln och förändrade köpbeteenden ritar snabbt om retailkartan – och snart kan Amazon komma till Sverige. Anna Smith och Lotta Moos på Novi Real Estate ger här sin syn på utmaningarna på retailmarknaden.
Annons
Stora Bostadsdagen

Nästa regerings bostadspolitik?

Stora Bostadsdagen I oktober utsågs Mats Green till Moderaternas bostadspolitiske talesperson. Hur vill han förändra bostadspolitiken efter valet i höst? Svaret får du på Stora Bostadsdagen på Clarion Hotel Sign i Stockholm den 14 februari.


Chefsekonomen: Då ökar riskerna

Bostäder Robert Boije byter Riksrevisionen mot SBAB. För Fastighetssverige förklarar chefsekonomen varför han ser nya jobbet som en fullträff – och hur han ser på den stekheta frågan om bostadsmarknaden.


Balder köper handelsfastighet för 728 miljoner

Transaktioner Balder har köpt handelsfastigheten 421 i Högsbo, Göteborg, för ett nettopris om 728 miljoner kronor.


”Lysande modell när bankerna drar åt finansieringen”

Bolag I en tid där traditionell bankfinansiering stramas åt blir nya finansieringsvägar allt viktigare. Med ett färskt kvitto på en välfungerande crowdfunding-modell siktar Tessin på att bli en allt viktigare aktör framöver. Tessins vd Jonas Björkman berättar för Fastighetssverige om framgångarna, bolagets roll på kreditmarknaden och hur man ska ta in mer kapital under 2018.

Nu återbetalas Tessinprojekten

Bolag Tre separata fastighetsprojekt – citylägenheter på Kungsholmen, parhus på Värmdö och studentlägenheter i Linköping som delfinansierats genom crowdfunding återbetalas nu till investerarna med en avkastning på åtta till tio procent. Totalt restes över 40 miljoner kronor till de tre projekten.


Castellum hyr ut 10 000 kvadratmeter i ny logistikpark

Uthyrning E-handelsbolaget Bagaren och Kocken har tecknat hyresavtal avseende en logistiklokal om cirka 10 000 kvadratmeter i Hisingen Logistikpark, Göteborg, där Castellum nu uppför första etappen om totalt cirka 30 000 kvadratmeter.


Skanskas vice vd lämnar

Karriär Efter 35 år på företaget har Mats Williamson, vice vd på Skanska, beslutat att lämna den 1 januari. 


Kungsleden hyr ut 1 400 kvadratmeter i Kista One

Uthyrning Kungsleden har tecknat ett hyresavtal med Sandvik Coromant om 1 400 kvadratmeter i profilfastigheten Kista One.


Diös köper mer i Skellefteå och hyr ut i Sundsvall

Transaktioner Diös köper en fastighet i centrala Skellefteå av Svenska Handelsfastigheter samtidigt tecknar man avtal om en uthyrning i Sundsvall.


Skanska utvecklar för Boklok i Vimmerby

Bygg/Arkitektur Skanska investerar cirka 250 miljoner kronor för att öka kapaciteten i Bokloks fabrik i Gullringen, Vimmerby. Om- och tillbyggnationen av fabriken kommer att ske stegvis mellan 2018 till 2020.


Folkspel flyttar till Gamlestaden

Uthyrning L2 Fastigheter har tecknat hyresavtal med Folkspel om att flytta in i Lokomotivet i Gamlestaden i Göteborg. Det innebär samtidigt starten för ombyggnaden av en före detta lokverkstad till kontor.


Poseidon säljer lägenheter till hyresgästerna

Transaktioner Den 6 december köpte hyresgästerna på Schottisvägen i Angered, Göteborg, sitt hus av Poseidon genom en nybildad bostadsrättsförening.


Bonava vinner markförsäljningstävling i Sollentuna

Bolag Bonava har tillsammans med Bantorget Hyresbostäder vunnit en markförsäljningstävling för hyresrätter i utvecklingsområdet Väsjön i Sollentuna. Detaljplanen har vunnit laga kraft och Bonava kommer där att utveckla 231 hyresbostäder.


Willhem rekryterar HR-chef

Bolag Annika Eriksson har rekryterats till rollen som ny HR-chef hos Willhem och tar därmed plats i bolagets ledningsgrupp.    


Montage: Erika Johansson.

Sverige allt hetare för utländska investerare

Transaktioner Den svenska fastighetsmarknaden blir allt hetare för utländska investerare och under året har mer än 34 miljarder kronor pumpats in i landet. För Fastighetssverige förklarar Savills analyschef Peter Wiman varför Sverige blivit hett just nu.


Före detta vd fortsätter att avyttra innehav

Bolag Sålde nästan halva sitt aktieinnehav i höstas. Nu kan Fastighetssverige avslöja att den tidigare vd:n fortsatt att kapa sina finansiella band med den förre arbetsgivaren – och sålt 650 000 teckningsoptioner.


Fastighetsmarknadsdagen Östergötland
Fredrik Törnqvist, Ted Lindqvist och Tor Borg är talarna på temat om bostadsfastigheter på Fastighetsmarknadsdagen Östergötland den 1 februari på Louis De Geer (Värmekyrkan) i Norrköping.

Fokus på bostadsfastigheter

Fastighetsmarknadsdagen Östergötland På Branschens mötesplats i Östergötland den 1 februari blir det ett stort tema om marknadens just nu hetaste segment; bostadsfastigheter.


Därför skjuter Magnolia Bostad upp listbytet

Bostäder Efter att ha jobbat med noteringsprocessen hela året och haft som mål att ta steget till Nasdaq Stockholms huvudlista skjuter Magnolia Bostad nu fram flytten ett år. För Fastighetssverige berättar bolagets Fredrik Westin, bolagets CFO, varför. ”Inte alls kopplat till marknadsläget”.

"Om vi är på huvudlistan får vi en annan bas som kan investera"

Bolag När Magnolia Bostad nu har godkänts för listning på Nasdaq First North Premier är de ett steg närmare målet - att notera sin aktie på Nasdaq Stockholms huvudlista.


Anders Danielsson ny vd för Skanska

Karriär Skanskas styrelse har utsett Anders Danielsson till ny vd och koncernchef för Skanska. Han efterträder Johan Karlström som tidigare meddelat att han avgår.