Image
Arkitema Architects har skapat Restaurang Frantzéns nya interiör.
Arkitema Architects har skapat Restaurang Frantzéns nya interiör. Bild: Arkitema Architects

Arkitema har skapat Restaurant Frantzéns nya interiör

Bygg/Arkitektur Arkitema Architects i samarbete med Studio Feuer har skapat en ny interiör till Restaurant Frantzén i Gamla Stan, Stockholm. Inredningen, liksom maten, inspireras såväl av ursvensk enkelhet, som av japansk avancerad gastronomi och fingertoppskänsla.
Publicerad den 16 September 2014

Restaurant Frantzén är en av Sveriges mest framstående restauranger, bland annat rankad som världens 23:e bästa, med två stjärnor i Guide Michelin. Den intima lokalen har kapacitet för 22 matgäster på sina femtio kvadratmetrar. Med målet att låta matlagningskonsten stå i centrum och samtidigt skapa en funktionell restaurang med förtätad stämning har lokalen öppnats upp och både köksfunktioner och toalett har flyttats. Från hela lokalen ges nu full inblick i köket – rummets scen och fokus – för att förhöja matupplevelsen och inkludera gästerna i kockarnas arbete.

Grundkonceptet har varit att kombinera japansk materialkänsla och förfining med svensk bonnighet. Materialpaletten går i diskreta nyanser såsom kalksten, lutad furu, lin och skinn.

- Vi har arbetat med lokala och traditionella material och använt dem med stor omsorg om detaljerna. Samtidigt ska inredningen framhäva maten och inte sig själv, berättar Ida Wanler, inredningsarkitekt och kreativ ledare, Arkitema Architects.

På golvet ligger en grov sisalmatta, på väggarna i kök och badrum sitter ett saltglaserat kakel, med patinan och nyanserna hos ett Höganäskrus. Vindfång, garderob, wc, och alla funktioner för kassa och servering finns samlade i rejäla furuboxar.

Det enda som egentligen är sig likt sedan tidigare är de specialdesignade stolarna, som fått följa med från den gamla inredningen.

Kring varje bord upplevs ett rum i rummet, med bordsskivans linneduk som ljusaste punkt, en scen för avsmakningsmenyns arton rätter. Vid den nya köksbänken finns nu plats för dubbelt så många sittande gäster som tidigare. Här skapas och äts det på samma kalkstenskiva, för på andra sidan disken arbetar kockarna. Med naturmaterial, stämningsskapande belysning och förstärkt fokus på köket har vi berett plats för stora smakupplevelser.

Arkitema Architects är ett skandinaviskt arkitektkontor med kontor i Stockholm, Malmö, Köpenhamn, Århus och Oslo med cirka 300 anställda.

Arkitema Architects fokuserar på fem segment: Bostäder, Handel och kontor, Stadsplanering, Utbildning och Vård. Tillsammans utgör de fem segmenten grunden för den samtida skandinaviska staden.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige