Image
Pegah Abedini och Olivia Eldh är två av de tre finalisterna i Årets Unga Fastighetskvinna.
Pegah Abedini och Olivia Eldh är två av de tre finalisterna i Årets Unga Fastighetskvinna.

Årets Unga Fastighetskvinna – finalist nr 2!

Fastighetskvinnan Under tre dagar presenterar vi finalisterna i utmärkelsen Årets Unga Fastighetskvinna 2017. Dagens finalist: Olivia Eldh, gruppchef på Forsen och projektledare för Humlegårdens kontorsprojekt Grow i Solna.
Publicerad den 15 Augusti 2017

Olivia Eldh, 32, läste till civilingenjör inom Väg och Vatten vid Lunds tekniska högskola och tog examen årsskiftet 2011/2012. Men redan under studietiden var hon inställd på en karriär inom byggprojektledning och tyckte då att utbildningen inte var tillräckligt omfattande när det gällde de ekonomiska aspekterna.

- Jag kände att jag ville bredda mig. Ska man leda stora projekt måste man ha en bra ekonomisk grund att stå på, så jag läste in en ekonomie kandidat-examen parallellt med civilingenjörsutbildningen, säger Olivia Eldh.

Det låter ganska tufft?
- Det gick bra. Terminerna saxade varandra lite så tentorna var inte samtidigt... Men jag hade inte direkt tid med några andra studentengagemang vid sidan av studierna.
Att hon skulle arbeta med något som snarare handlade om siffror än bokstäver var självklart för Olivia Eldh.

- Jag har svårt för att läsa långa sammanhängande textsjok – högskoleprovets läsdelar är till exempel omöjliga för mig. I början av universitetstiden gjorde jag en utredning som visade att jag har en mild form av dyslexi.

- Det kändes bra att få reda på det, att få svart på vitt på att det inte var intellektet det var fel på. I mitt yrke i dag läser jag mest protokoll och korta texter, så jag hindras inte nämnvärt av dyslexin.

Efter studierna blev hon kvar i Skåne och arbetade med byggprojektledning på Byggadministration Harald Olsson AB i knappt tre år innan hon flyttade till Stockholm och Forsen.

- Jag är stockholmare från början och sökte mig själv till Forsen när jag ville tillbaka till Stockholm. Jag ville arbeta på ett större bolag, men ändå inte på någon av jättarna. Forsen är ett expansivt och spännande bolag som ständigt vill utvecklas och bli bättre och här har man möjlighet som medarbetare att kunna vara med och påverka den utvecklingen, vilket tilltalade mig. Forsen har en stark företagskultur med högt i tak och medarbetare som är mycket kunniga men samtidigt ödmjuka medarbetare och ledare som alltid ställer upp och hjälper till. Jag trivs väldigt bra här.

Sedan hon började på Forsen har hon bland annat arbetat med nya Södersjukhuset, som biträdande projekteringsledare för en ny behandlingsbyggnad och även haft rollerna som projektkommunikatör och riskkoordinator.

Nu är hon gruppchef inom affärsområdet Byggprojektledning Hus och projektledare för kontorsprojektet Grow i Solna där Arbetsförmedlingen flyttar in 2019. Projektet omfattar 36 000 kvadratmeter och Forsen står för projekt-, projekterings- och produktionsledning.

- Projektmässigt var Södersjukhuset större, projektvärdet var 3,3 miljarder, men min roll inom Grow-projektet innebär mer ansvar. Jag började i projektet som biträdande projektledare men fick för ett par månader sedan förtroendet av Humlegården att själv ta över projektledarrollen för projektet från min kollega. Min roll som projektledare handlar om att koordinera hela projektorganisationen och redovisa resultat för kunden.

- Projektet genomförs som ett CM-projekt, en form av delad entreprenad och de stora utmaningarna ligger i att det är många resurs- och organisationsfrågor som måste hanteras. Det handlar om att motivera och entusiasmera alla till att göra sitt yttersta för att få ett sammanhållet och effektivt team som gör sitt yttersta för att det ska bli bra som möjligt.

Vilken är tjusningen med bygg- och fastighetsbranschen?
- Tjusningen med min roll som byggprojektledare är ett det är så många olika kompetenser som vävs samman – arkitekter, VVS-tekniker, konstruktörer, byggare, ekonomer, upphandlare och så vidare. Dessutom har man alltid en tydlig målbild – ”vi ska bygga ett hus” – det man arbetar med är väldigt konkret och det tilltalar mig.

Hur ser du på dig själv och din yrkesroll om tio år?
- Då har jag arbetat en hel del med projekt så skulle jag gärna arbeta med att delta i utvecklingen av företaget i någon ledande roll. Jag vill gärna bidra med att utveckla företagets processer och strategier.

Olivia Eldh är en av tre finalister i utmärkelsen Årets Unga Fastighetskvinna. I går presenterades Pegah Abedini och en finalist är kvar att avslöja. Finalisterna bjuds in till seminariet Fastighetskvinnan, som avslutas med prisutdelning för utmärkelsen. Newsec är prissponsor.

Juryn, som har utsett finalisterna och som även utser vinnaren, består av tre kända fastighetsprofiler: Kristina Alvendal (ordf), Biljana Pehrsson och Max Barclay.
Seminariet Fastighetskvinnan äger rum på Grand Hotel den 7 september. Du anmäler dig till seminariet här.

Namn: Olivia Eldh
Ålder: 32 år.
Bor: Stadshagen, Kungsholmen, Stockholm.
Familj: Man och dottern Vilma, 2 år.
Karriär: Projektledare på Byggadministration Harald Olsson 2011-2014, projektledare på Forsen sedan 2014, gruppchef sedan 2016.
Fritidsintressen: ”Jag är dotter till en flygvärdinna, så jag tycker mycket om att resa. Sedan så tillbringar jag mycket tid med familj och vänner. Dykning är också en gammal hobby som jag tyvärr inte har så mycket tid med längre.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Fastighetskvinnan 2023

Var: Grand Hotel, Stockholm (Spegelsalen)

När: 14 september, 09.00 - 16.00

Pris: 5995 kronor exkl. moms 

Du anmäler dig till seminariet här.

Ambitionen är Fastighetskvinnan ska vara det mest inspirerande fastighetsseminariet i Sverige, där framgångsrika förebilder lyfts fram i rätt sammanhang, vilket i förlängningen leder till en bredare och mer jämställd fastighetsbransch – ett affärsseminarium som gör skillnad!

Förutom klassiska business-punkter behandlar seminariet också mångfaldsfrågor i det svenska näringslivet, med fokus på fastighetsbranschen. Unikt för seminariet är att de allra flesta av talarna är kvinnor – manliga talare medverkar endast i punkterna som handlar om jämställdhet och mångfald.

Men Fastighetskvinnan är inte ett event som bara riktar sig till kvinnor. Det riktar sig till alla som vill nätverka, bli inspirerade och uppdaterade om trenderna på fastighetsmarknaden.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet? Kontakta:

Eddie Ekberg
0736 - 57 43 16
eddie.ekberg@fastighetssverige.se

Anthon Näsström
0720-707824
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com

Arrangörer:







Partners:











Se film från ett tidigare event här:

Mer från Fastighetssverige