Fastighetskvinnan

Årets Unga Fastighetskvinna – finalist nr 2!

Pegah Abedini och Olivia Eldh är två av de tre finalisterna i Årets Unga Fastighetskvinna. Pegah Abedini och Olivia Eldh är två av de tre finalisterna i Årets Unga Fastighetskvinna.

Publicerad den 15 Augusti 2017

Fastighetskvinnan Under tre dagar presenterar vi finalisterna i utmärkelsen Årets Unga Fastighetskvinna 2017.
Dagens finalist: Olivia Eldh, gruppchef på Forsen och projektledare för Humlegårdens kontorsprojekt Grow i Solna.

Olivia Eldh, 32, läste till civilingenjör inom Väg och Vatten vid Lunds tekniska högskola och tog examen årsskiftet 2011/2012. Men redan under studietiden var hon inställd på en karriär inom byggprojektledning och tyckte då att utbildningen inte var tillräckligt omfattande när det gällde de ekonomiska aspekterna.

- Jag kände att jag ville bredda mig. Ska man leda stora projekt måste man ha en bra ekonomisk grund att stå på, så jag läste in en ekonomie kandidat-examen parallellt med civilingenjörsutbildningen, säger Olivia Eldh.

Det låter ganska tufft?
- Det gick bra. Terminerna saxade varandra lite så tentorna var inte samtidigt... Men jag hade inte direkt tid med några andra studentengagemang vid sidan av studierna.
Att hon skulle arbeta med något som snarare handlade om siffror än bokstäver var självklart för Olivia Eldh.

- Jag har svårt för att läsa långa sammanhängande textsjok – högskoleprovets läsdelar är till exempel omöjliga för mig. I början av universitetstiden gjorde jag en utredning som visade att jag har en mild form av dyslexi.

- Det kändes bra att få reda på det, att få svart på vitt på att det inte var intellektet det var fel på. I mitt yrke i dag läser jag mest protokoll och korta texter, så jag hindras inte nämnvärt av dyslexin.

Efter studierna blev hon kvar i Skåne och arbetade med byggprojektledning på Byggadministration Harald Olsson AB i knappt tre år innan hon flyttade till Stockholm och Forsen.

- Jag är stockholmare från början och sökte mig själv till Forsen när jag ville tillbaka till Stockholm. Jag ville arbeta på ett större bolag, men ändå inte på någon av jättarna. Forsen är ett expansivt och spännande bolag som ständigt vill utvecklas och bli bättre och här har man möjlighet som medarbetare att kunna vara med och påverka den utvecklingen, vilket tilltalade mig. Forsen har en stark företagskultur med högt i tak och medarbetare som är mycket kunniga men samtidigt ödmjuka medarbetare och ledare som alltid ställer upp och hjälper till. Jag trivs väldigt bra här.

Sedan hon började på Forsen har hon bland annat arbetat med nya Södersjukhuset, som biträdande projekteringsledare för en ny behandlingsbyggnad och även haft rollerna som projektkommunikatör och riskkoordinator.

Nu är hon gruppchef inom affärsområdet Byggprojektledning Hus och projektledare för kontorsprojektet Grow i Solna där Arbetsförmedlingen flyttar in 2019. Projektet omfattar 36 000 kvadratmeter och Forsen står för projekt-, projekterings- och produktionsledning.

- Projektmässigt var Södersjukhuset större, projektvärdet var 3,3 miljarder, men min roll inom Grow-projektet innebär mer ansvar. Jag började i projektet som biträdande projektledare men fick för ett par månader sedan förtroendet av Humlegården att själv ta över projektledarrollen för projektet från min kollega. Min roll som projektledare handlar om att koordinera hela projektorganisationen och redovisa resultat för kunden.

- Projektet genomförs som ett CM-projekt, en form av delad entreprenad och de stora utmaningarna ligger i att det är många resurs- och organisationsfrågor som måste hanteras. Det handlar om att motivera och entusiasmera alla till att göra sitt yttersta för att få ett sammanhållet och effektivt team som gör sitt yttersta för att det ska bli bra som möjligt.

Vilken är tjusningen med bygg- och fastighetsbranschen?
- Tjusningen med min roll som byggprojektledare är ett det är så många olika kompetenser som vävs samman – arkitekter, VVS-tekniker, konstruktörer, byggare, ekonomer, upphandlare och så vidare. Dessutom har man alltid en tydlig målbild – ”vi ska bygga ett hus” – det man arbetar med är väldigt konkret och det tilltalar mig.

Hur ser du på dig själv och din yrkesroll om tio år?
- Då har jag arbetat en hel del med projekt så skulle jag gärna arbeta med att delta i utvecklingen av företaget i någon ledande roll. Jag vill gärna bidra med att utveckla företagets processer och strategier.

Olivia Eldh är en av tre finalister i utmärkelsen Årets Unga Fastighetskvinna. I går presenterades Pegah Abedini och en finalist är kvar att avslöja. Finalisterna bjuds in till seminariet Fastighetskvinnan, som avslutas med prisutdelning för utmärkelsen. Newsec är prissponsor.

Juryn, som har utsett finalisterna och som även utser vinnaren, består av tre kända fastighetsprofiler: Kristina Alvendal (ordf), Biljana Pehrsson och Max Barclay.
Seminariet Fastighetskvinnan äger rum på Grand Hotel den 7 september. Du anmäler dig till seminariet här.

Namn: Olivia Eldh
Ålder: 32 år.
Bor: Stadshagen, Kungsholmen, Stockholm.
Familj: Man och dottern Vilma, 2 år.
Karriär: Projektledare på Byggadministration Harald Olsson 2011-2014, projektledare på Forsen sedan 2014, gruppchef sedan 2016.
Fritidsintressen: ”Jag är dotter till en flygvärdinna, så jag tycker mycket om att resa. Sedan så tillbringar jag mycket tid med familj och vänner. Dykning är också en gammal hobby som jag tyvärr inte har så mycket tid med längre.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


Relaterade artiklar

ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Kommentera

När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.Mer från Fastighetssverige

Därför Black Friday-rear Veidekke

Bostäder Veidekke Bostad lanserar en Black Friday-kampanj i Barkarby med hundra tusen kronor i rabatt per rum för nya köpare. För Fastighetssverige berättar Malin Hart Randes, bolagets marknads- och försäljningschef, om hur man kom på idén till kampanjen – och varför man rear just i Barkarby.


Fastighetsmarknadsdagen Östergötland

Topp-politikerna om regionens utmaningar och möjligheter

Fastighetsmarknadsdagen Östergötland Den 1 februari nästa år möts branschen på Louis De Geer (Värmekyrkan) i Norrköping. Som öppning av dagen pratar Linköpings och Norrköpings starka politiker om regionens möjligheter och utmaningar.


Partnertext

En digital förvaltningsframtid

Bolag På Novi är VR-glasögonen en del av vardagen. - Vi startade upp mitt i digitaliseringstrenden, vilket ger oss ett försprång. Vi har ingen ryggsäck av gamla rutiner och arbetssätt som behöver bytas ut, säger Susanne Wallsten, ansvarig för system- och verksamhetsutveckling på Novi Real Estate.
Annons

CA Fastigheter slår tillbaka

Bolag Lomma kommun menar att arbetet med att bygga 200 nya villor och radhus försenas på grund av att CA Fastigheter inte viker sig gällande priset på en förskoletomt. Nu ger Johan Damne sin syn på processen som pågått i mer än 25 år. ”Besviken på medias ensidiga rapportering”.


Lista: Så stora är bolagen på börsen

Ekonomi/Finansiering Fastighetssverige har kartlagt börsvärdet på samtliga noterade fastighetsbolag. På vems bekostnad har Hemfosa tagit sig in bland de tio största? Och vilken bostadsutvecklare har rasat ner i botten? Här är hela listan.


Pandox bekräftar: Förhandlar om storköp i UK

Bolag Med anledning av spekulationer i media bekräftar Pandox att bolaget gått in i en förhandlingsfas rörande möjligheterna till ett större förvärv. Förvärvet avser en hotellportfölj som har sin tyngdpunkt i större städer i Storbritannien och Irland.


Ledamöterna i delegation Bostad 2030 är klara

Bolag I förra veckan utsåg Hyresgästföreningen en oberoende delegation under ledning av Anders Sundström för att ta fram en ny, kunskapsbaserad, bostadspolitik. Nu presenteras de ledamöter Anders Sundström valt till delegationen.


EMA kommer inte till Sverige

Stockholm Igår avgjordes att EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten, placeras i Amsterdam.
Stockholms Handelskammares Maria Rankka menar att man nu behöver vidta åtgärder för att stärka Stockholms konkurrenskraft.


Amanda Welander.

CBRE rekryterar research-chef

Karriär CBRE rekryterar Amanda Welander, närmast från Brunswick Real Estate, som Head of Research.


Wihlborgs köper fastighet i Fosie

Transaktioner Wihlborgs har köpt och tillträtt fastigheten Olsgård 7 i Fosie, Malmö. Säljare är Malmö Tidningstrycks konkursbo.


”Tillväxten är väldigt stark”

Bolag | PLAY Daniel Kraft, chef för proptech ventures på Stronghold, om den globala utvecklingen inom proptech-industrin, hur Sverige ligger till och hur Stronghold tänker när de investerar i nya startup-bolag.


Riksbyggen-radhus i Linköping ombildas

Transaktioner Riksbyggen har sålt 117 radhus i området Aspnäset i Linköping till den nybildade bostadsrättsföreningen Övre Aspnäset.


Lundbergs dotter ny ordförande i stiftelserna

Bolag Katarina Martinson tar över som ordförande i Lundbergsstiftelserna efter sin far Fredrik Lundberg.


Kielo genomför sitt andra köp i Finland

Transaktioner Nybildade Kielo, som förvaltas av Brunswick Real Estate, har köpt nio kontorsfastigheter i Jyväskylä av Technopolis. Köpet omfattar även Technopolis existerande ledning och bemanning i Jyväskylä, som kommer att bli en del av Kielo-organisationen.


Jernhusen rekryterar från Wihlborgs

Karriär Jernhusen stärker organisationen i Malmö genom att rekrytera Andreas Ivarsson som ny regionchef för affärsområde stadsprojekt. Tidigare regionchefen Rolf Larsson går vidare i en ny nationell roll som affärsstrateg inom stadsutveckling.


Atrium Ljungberg i stor kultursatsning för barn

Uthyrning Atrium Ljungberg planerar tillsammans med Junibackens medgrundare, Staffan Götestam, en av de största svenska kultursatsningarna för barn i Sverige. Målet är att skapa ett unikt kulturhus för barn i Mobilia, Malmö.


Aberdeen köper i Helsingfors

Transaktioner En fond förvaltad av Aberdeen Standard Investments köper Sanomas tidigare huvudkontor i Helsingfors.


Helsingborgshem: Att bygga nytt gynnar hela bostadsmarknaden

Bostäder Studien som publiceras av Helsingborgshem visar att 460 nybyggda lägenheter har gjort det möjligt för 883 hushåll att flytta till eller inom Helsingborg. De bostäder som blivit lediga har erbjudit en bred variation och varit utspridda över hela staden.


Diös upprättar certifikatprogram

Ekonomi/Finansiering Diös har upprättat ett företagscertifikatprogram med ett rambelopp om två miljarder kronor.


Corporate Fiber ingår ramavtal med Wallenstam

Bolag Wallenstam och Corporate Fiber har kommit överens om att Corporate Fiber ska ta långsiktigt ansvar för fastighersfibernät i Wallenstams cirka 80 kommersiella fastigheter. Utrullningen av näten är i full gång och kommer slutföras under 2018.


Så snärjde Wästbygg Åsa Henninge

Karriär Åsa Henninge lämnar NAI Svefa efter 17 år och blir vd för Wästbygg Projektuveckling. För Fastighetssverige förklarar hon vad som fick henne att slutligen ta steget – och varför hon tackat nej till andra förfrågningar. ”Hade tröttnat om jag gick till ett förvaltningsbolag”.

Åsa Henninge lämnar NAI Svefa för vd-tjänst

Karriär Åsa Henninge, analyschef på NAI Svefa, går vidare och blir vd för Wästbygg Projektutveckling.