Antoni: ”Vi har ett hyressättningssystem som inte fungerar”

Publicerad den 14 Januari 2016

Juridik Rudolf Antoni, tillförordnad vd för Fastighetsägarna GFR, skriver om bakgrunden till att man nu strandar förhandlingarna. Han menar att nu när regeringen bjuder in till blocköverskridande samtal måste man prata om elefanten i rummet: Hyresregleringen.

Rudolf Antoni Bild: Sofia Sabel
Rudolf Antoni

Antoni skriver: I dag har vi strandat hyresförhandlingarna i Göteborg. Det berör drygt 43 000 lägenheter. Bakom detta beslut står en helt enig referensgrupp bestående av företrädare från våra medlemsföretag. Strandningen kommer efter månader av tröstlösa förhandlingar där vi inte har kommit någonstans med vår motpart Hyresgästföreningen.

Snarare har en allt för välkänd känsla spridit sig av att det hela är en förhalning i väntan på en överenskommelse med de kommunägda bolagen. Trots att en sådan sedan lagändringen 2011 inte längre ska vara normgivande.

Många jämför hyresförhandlingssystemet med det som finns mellan arbetsmarknadens parter. Men tillvägagångssättet på arbetsmarknaden, med medlingsinstitut och tydliga stridsåtgärder som strejk och lockout, finns inte på hyresmarknaden. Här har en part, Hyresgästföreningen, makten att utan begränsning fördröja förhandlingarna tills motparten ger upp. Det är oacceptabelt. Att stranda är vårt enda sätt att komma ur den låsta situation som uppstått. Det är en konsekvens av det system vi har.

Med strandningen vill vi uppmärksamma politiker i riksdag och regering på att vi har ett hyressättningssystem som inte fungerar. Att hyresregleringen är ett problem för tillväxten och den svenska bostadsmarknaden har konstaterats av bland annat OECD, Finanspolitiska rådet, EU-kommissionen, Boverket och två statliga utredningar. Det handlar om ett grundläggande systemfel och det är hög tid att politikerna tar av sig skygglapparna och gör någonting åt det. Men när regeringen nu bjuder in till blocköverskridande samarbete för att lösa bostadskrisen så pratar de om allt utom hyressättningen. Det är oansvarigt.

Det är vår roll som branschorganisation att agera kraftfullt och samordnat. Då kan vi åstadkomma mer än en enskild fastighetsföretagare klarar på egen hand. För om vi inte agerar så accepterar vi och då kan politikerna fortsätta sticka huvudet i sanden och ägna sig åt enklare frågor som mindre justeringar i plan- och bygglagen. Om vi någonsin ska kunna ta steg mot en bättre fungerande hyresmarknad så måste vi markera att vi inte accepterar dagens system där Hyresgästföreningen sitter på all beslutanderätt. Det viktigaste nu är att politikerna slutar ducka för den här problematiken. Hyresregleringen är elefanten i rummet. Alla ser den men ingen låtsas om den.

Beslutet att stranda är historiskt. Det var 15 år sedan sist vi genomförde en strandning i Göteborg och den var då betydligt mindre än den här. Jag tar inte lättvindigt på beslutet men vet ändå att det är rätt. Sverige befinner sig i en allvarlig bostadskris. Det behövs bättre förutsättningar för att bygga, äga och förvalta hyresrätter för att få en fungerande bostadsmarknad där alla får plats. Då måste hyresregleringen och hyressättningssystemet reformeras. Strandningen kan därför ses som en politisk aktion. Och om inte nu, när? Om inte vi, vem?"


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


Relaterade artiklar

ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Kommentera

När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.Mer från Fastighetssverige

Arcona och Veidekke bygger S:t Eriks ögonsjukhus

Bygg/Arkitektur Arcona tillsammans med Veidekke har fått i uppdrag av Vitartes att bygga ett nytt ögonsjukhus i Hagastaden i Stockholm. Den totala volymen i affären bedöms uppgå till cirka 1 miljard kronor.


Fastighetskvinnan
Lena Apler, grundare av Collector Bank och de senaste två åren utsedd till landets mäktigaste kvinnliga entreprenör, intervjuas på seminariet Fastighetskvinnan.

Mäktigaste entreprenören till Fastighetskvinnan

Fastighetskvinnan De senaste två åren har hon utsetts till Årets mäktigaste kvinnliga entreprenör – nu är en av det svenska näringslivets mest inspirerande personligheter klar för seminariet Fastighetskvinnan på Grand Hotel den 1 september.
Vi har nu dessutom ett specialerbjudande för er som är snabba med er anmälan!Annons Image

Magnolia säljer mer till Domestica

Transaktioner Magnolia Bostad säljer drygt 300 kommande hyresrätter i Vallentuna till SEB:s bostadsfond Domestica II. Fastighetsvärdet vid färdigställande uppgår till cirka 500 miljoner kronor.


Stort upplevelsecenter i Luleå

Bygg/Arkitektur Galären och hotellentreprenören Stefan Karlsson bygger det stora upplevelsecentret Alcatraz, 8 000 kvadratmeter, i Notviksstan utmed den stora infarten till Luleå.


Riksbyggen bygger 250 bostäder i Klara i Karlstad.

Riksbyggen bygger bostäder i Karlstad

Bostäder Tillsammans har Riksbyggen, Stiftelsen Karlstadshus, Prepart och Karlstadhus fått en markanvisning i Klara alldeles intill Tingvalla IP om cirka 250 nya bostäder.Henningson-Gruppen och Ruag bygger ny rymdfabrik i Linköping

Transaktioner Ruag Space expanderar sin verksamhet i Linköping genom att bygga en ny rymdfabrik tillsammans med Henningson-Gruppen som nu etablerar sig i staden.


Klartecken för flera byggprojekt i Botkyrka

Bygg/Arkitektur På tisdagens kommunfullmäktige klubbades tre detaljplaner som möjliggör många nya bostäder och lokaler; Fittja centrum, Tingstorget i Alby och Alfred Nobels allé. Spaden går i marken före årsskiftet 2016/2017 för alla tre projekt, enligt planerna.


Ja till amorteringskrav – nej till fastighetsskatt och friare hyressättning

Sverige Amorteringskrav, bolånetak och sänkta flyttskatter kommer högst upp när svenska folket rankar åtgärder för att komma till rätta med höga skulder, stigande bopriser och bostadsbrist. Friare hyressättning, återinförd fastighetsskatt och ökade bostadsbidrag är de minst populära åtgärderna. Detta enligt en enkätundersökning som SBAB låtit CINT/Snabba Svar genomföra under mitten av maj.Han blir vd för AP4

Karriär Fjärde AP-fonden, som bland annat äger 25 procent av Vasakronan och halva Rikshem, har nu utsett en ny vd.


NP3 hyr ut i Borlänge

Uthyrning NP3 Fastigheter har tecknat ett tioårigt hyresavtal med Dalatrafik för ett kontor om
2 066 kvadratmeter i Borlänge.


Lulebo säljer Gammelstads centrum

Transaktioner Lulebo tecknade i går avtal om aktieöverlåtelse gällande Gammelstads centrum i Luleå (Stadsötorget). Köpare är Tony Andersson genom bolag.Stendörren förlänger stort avtal

Uthyrning Stendörren har förlängt hyresavtalet med Silex Microsystems AB i Järfälla med 15 år. Det nya avtalet innebär en årshyra på cirka 15 miljoner kronor.


Alma köper bostäder i Kalmar

Transaktioner Alma Property Partners köper, i samarbete med P&E Fastighetspartner, bostäder i Kalmar i en affär med Agona Fastigheter.


Agora utökar kontrakt med nöjescenter i Örebro

Uthyrning Agora har tecknat ett utökat hyresavtal med gastropuben och nöjescentret Pitcher´s i Örebro. Pitcher´s, som redan hyr lokal i Kompassen, utökar ytan och förlänger samtidigt kontraktstiden.Ikano köper vårdboenden i Uppsala

Transaktioner Ikano förvärvar ett äldreboende i Gottsunda samt en fastighet under produktion i Gränby.