Antoni: ”Vi har ett hyressättningssystem som inte fungerar”

Publicerad den 14 Januari 2016

Juridik Rudolf Antoni, tillförordnad vd för Fastighetsägarna GFR, skriver om bakgrunden till att man nu strandar förhandlingarna. Han menar att nu när regeringen bjuder in till blocköverskridande samtal måste man prata om elefanten i rummet: Hyresregleringen.

Rudolf Antoni Bild: Sofia Sabel
Rudolf Antoni

Antoni skriver: I dag har vi strandat hyresförhandlingarna i Göteborg. Det berör drygt 43 000 lägenheter. Bakom detta beslut står en helt enig referensgrupp bestående av företrädare från våra medlemsföretag. Strandningen kommer efter månader av tröstlösa förhandlingar där vi inte har kommit någonstans med vår motpart Hyresgästföreningen.

Snarare har en allt för välkänd känsla spridit sig av att det hela är en förhalning i väntan på en överenskommelse med de kommunägda bolagen. Trots att en sådan sedan lagändringen 2011 inte längre ska vara normgivande.

Många jämför hyresförhandlingssystemet med det som finns mellan arbetsmarknadens parter. Men tillvägagångssättet på arbetsmarknaden, med medlingsinstitut och tydliga stridsåtgärder som strejk och lockout, finns inte på hyresmarknaden. Här har en part, Hyresgästföreningen, makten att utan begränsning fördröja förhandlingarna tills motparten ger upp. Det är oacceptabelt. Att stranda är vårt enda sätt att komma ur den låsta situation som uppstått. Det är en konsekvens av det system vi har.

Med strandningen vill vi uppmärksamma politiker i riksdag och regering på att vi har ett hyressättningssystem som inte fungerar. Att hyresregleringen är ett problem för tillväxten och den svenska bostadsmarknaden har konstaterats av bland annat OECD, Finanspolitiska rådet, EU-kommissionen, Boverket och två statliga utredningar. Det handlar om ett grundläggande systemfel och det är hög tid att politikerna tar av sig skygglapparna och gör någonting åt det. Men när regeringen nu bjuder in till blocköverskridande samarbete för att lösa bostadskrisen så pratar de om allt utom hyressättningen. Det är oansvarigt.

Det är vår roll som branschorganisation att agera kraftfullt och samordnat. Då kan vi åstadkomma mer än en enskild fastighetsföretagare klarar på egen hand. För om vi inte agerar så accepterar vi och då kan politikerna fortsätta sticka huvudet i sanden och ägna sig åt enklare frågor som mindre justeringar i plan- och bygglagen. Om vi någonsin ska kunna ta steg mot en bättre fungerande hyresmarknad så måste vi markera att vi inte accepterar dagens system där Hyresgästföreningen sitter på all beslutanderätt. Det viktigaste nu är att politikerna slutar ducka för den här problematiken. Hyresregleringen är elefanten i rummet. Alla ser den men ingen låtsas om den.

Beslutet att stranda är historiskt. Det var 15 år sedan sist vi genomförde en strandning i Göteborg och den var då betydligt mindre än den här. Jag tar inte lättvindigt på beslutet men vet ändå att det är rätt. Sverige befinner sig i en allvarlig bostadskris. Det behövs bättre förutsättningar för att bygga, äga och förvalta hyresrätter för att få en fungerande bostadsmarknad där alla får plats. Då måste hyresregleringen och hyressättningssystemet reformeras. Strandningen kan därför ses som en politisk aktion. Och om inte nu, när? Om inte vi, vem?"


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


Relaterade artiklar

ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Kommentera

När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.Mer från Fastighetssverige
Göteborg 400+

Bolaget som publiken tror mest på

Göteborg 400+ På seminariet Göteborg 400+ diskuterade P-G Persson, Ola Serneke, Christel Armstrong Darvik och Hans Wallenstam framtidens Göteborg. Efteråt fick publiken svara på en mentometerfråga kring vilket av bolagen de helst skulle investera i.


Se bilderna från Göteborg 400+

Göteborg 400+ Göteborg 400+ pågår för fullt på Posthotellet i Göteborg. Se bilderna här.


Annons
Image

Annons Image
Image

Skanska säljer kontorshus vid Malmö Live

Transaktioner Skanska säljer det nya kontorshuset vid Malmö Live på Universitetsholmen för 580 miljoner kronor.


Kungsleden säljer allt i Vänersborg och Mariestad

Transaktioner Kungsleden avyttrar de icke strategiska kontorsfastigheterna Poppeln 7 i Vänersborg och Länsstyrelsen 1 i Mariestad samt de obebyggda fastigheterna Pilen 2-7 i Vänersborg.


NCC och Uppsala universitet i samarbetsavtal

Bolag NCC har tecknat ett samarbetsavtal med Uppsala universitet för gemensam forskning och kompetensutveckling inom framförallt energi, bygg- och komponentteknik.


Annons
Image

Sveriges snyggaste kontor
Collector i Göteborg vann tävlingen Sveriges Snyggaste Kontor 2015. Vill du ha en chans att vinna tävlingen i år ska du gå in och nominera ditt kontor nu.

I morgon öppnar nomineringen till årets tävling

Event Förra året vann Collector Bank den prestigefyllda tävlingen Sveriges Snyggaste Kontor. I morgon öppnar nomineringsfunktionen för årets upplaga.


475 personer överklagade Nobelbygget

Bygg/Arkitektur Förra veckan gick tiden ut för överklagande av beslutet att bygga det kontroversiella Nobelbygget på Blasieholmen i Stockholm. 475 personer har överklagat beslutet.


Säljpremiär för bostäder i Park Arena

Bostäder I dag släpps 55 centrala bostadsrättslägenheter, byggda som stadsvillor, nära Behrn Arena i Örebro till försäljning. Över 700 förhandsanmälningar har registrerats till evenemanget.


Annons
Image

ISS tecknar nytt FM-avtal med Skanska

Bolag ISS och Skanska Sverige har tecknat ett nytt avtal om FM-tjänster, vilket innebär en fortsättning av ett redan starkt strategiskt partnerskap i Stockholm, Göteborg och Malmö.


Lund först ut med paketlösning i Sverigeförhandlingen

Energi/miljö En central station för den nya höghastighetsjärnvägen, femtio procents statlig finansiering av spårvägen till ESS samt sju cykelåtgärder i centrala Lund. Det blev resultatet av Sverigeförhandlingens överenskommelse med Lund.


Oscar Properties köper fastighet i Nacka

Transaktioner Oscar Properties Holding har förvärvat fastigheten Nacka Sicklaön 88:1. Avsikten är att uppföra bostäder på fastigheten när ny detaljplan antagits.


Annons
Image

Göteborg 400+

”Göteborgs motsvarighet till Arenastaden”

Göteborg 400+ Platzer är det enda börsnoterade fastighetsbolaget med fullt fokus på Göteborg – och därmed en självklar partner för Fastighetssveriges seminarium Göteborg 400+. Bolagets vd P-G Persson berättar här om bolagets stora framtidsplaner, om de viktigaste faktorerna för att bygga en framgångsrik stad – och om stans fräckaste framtidsområde. - Jag brukar kalla det Göteborgs motsvarighet till Arenastaden – fast utan arena…


Restate-profil lämnar – startar eget

Bolag Petter Brolin, som var med och grundade Restate Bjurfors Isaksson Brolin AB, säljer sina aktier i bolaget och bildar Proper T AB, som kommer att koncentrera sig på utveckling av fastigheter gemensamt ägda med traditionella fastighetsägare och investerare.


Hemsö hållbara obligation övertecknad på två timmar

Ekonomi/Finansiering Hemsö har som första nordiska bolag emitterat en hållbar obligation. Transaktionen fick ett starkt gensvar från marknaden. Emissionsbeloppet är en miljard kronor – orderboken uppgick till två miljarder kronor inom loppet av drygt två timmar.


Annons
Image

Arkitekten Kauno Grönberg på Janark Arkitekter AB, projektledare Johan Ax-Riise (JM) och regionchef Mikael Åslund (JM).

Spritlager blev p-hus – vinner ROT-priset

Event Bergrumsgaraget har utsetts till vinnare av Stockholm Byggmästareförenings ROT-pris 2016. Vin & Sprits gamla lager- och produktionslokaler i Årstadal har förvandlats till ett stort underjordiskt garage. JM är byggherre.