Image

AMF genomför jätteaffär i Stockholm

TRANSAKTIONER AMF Fastigheter köper Citycronan i centrala Stockholm av den tyska fastighetsfonden Deka Immobilien Investment.
Publicerad den 24 September 2010

Försäljningen är den största av en enskild fastighet i Sverige sedan 2008 och den näst största någonsin, enligt köparens rådgivare Savills.

Parterna kommunicerar ingen köpeskilling, men Fastighetssverige bedömer den till strax under 2,8 miljarder kronor och direktavkastningen till något över fem procent.

Citycronan, eller kvarteret Grävlingen, är en äganderätt och omfattar cirka 42 000 kvadratmeter kontor (70 procent) handel (20), och bostäder (10) i bästa cityläge.

Kvarteret omges av Regeringsgatan, Mäster Samuelsgatan, Jakobsbergsgatan och Malmskillnadsgatan. En genomgripande om- och tillbyggnad genomfördes år 2000-2003.

Fastigheten är fullt uthyrd med Nordea Bank som största hyresgäst. Andra hyresgäster är bland andra Akademibokhandeln och Sony. Tillträde sker under första kvartalet 2011.

- Fastigheten är ett mycket strategiskt köp för AMF Fastigheter som ett komplement till Salénhuset, blivande MOOD Stockholm, och grannfastigheten Europahuset.

- Genom att äga flera fastigheter inom denna del av Stockholm, som vi kallar Stockholm CC (city-city), kan vi förstärka området än mer som en attraktiv affärsplats för såväl handel som kontor och på sikt även påverka gatumiljöer, säger Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter.

Newsec har förvaltat fastigheten samt varit rådgivare till säljaren Deka.
Savills har varit rådgivare till AMF Fastigheter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige