Image

Akelius vill bli bostadsminister

Sverige I en intervju med Dagens Industri menar Roger Akelius att han skulle bli en bra socialdemokratisk bostadsminister. - Jag lovar att flytta hem till Sverige och Stockholm, lägenhet skaffar jag själv, säger han till DI.
Publicerad den 25 April 2016
Roger Akelius Bild: Nicklas Tollesson
Roger Akelius

- Jag skulle göra mycket nytta för Sverige.

Om Akelius får frågan av Stefan Löfven (vilket i och för sig knappast är speciellt troligt) så hade han tackat ja.

- Ja, absolut. Men sannolikheten att en partilös företagare får jobbet är liten. Jag lovar att i så fall rösta på Socialdemokraterna, säger han till DI.

Roger Akelius vill till att börja med ändra i regelverken.

- Man måste göra något nu, regeringen kan inte vänta till nästa val. Att ändra i byråkratin är inte lika politiskt kontroversiellt så börja där.

Han menar att mer generösa byggregler måste införas.
- Det finns mycket man kan göra som inte strider mot partipolitik, förenklingar. Den bostadsbrist vi har i Sverige är enbart en följd av regelverket. I Tyskland där jag är just nu finns en regel om att inte byggnadsnämnden svarat inom sex veckor så får man bygga, och ungefär som husen ser ut i omgivningen. Då händer det saker.

- Vi ska ha mer generella regler, mindre detaljstyrning. Säkerhetsaspekten ska finnas kvar, men det räcker att ha samma system som vid bilprovningen. Hur bilen ser ut struntar bilbesiktningen i, och det rullar ändå få riktigt fula bilar på vägarna.

Angående fria hyror säger Akelius till DI:
- Jag vill införa en regel som säger att man inte får höja hyran på befintliga hus med er än inflationen plus två procent. Den vanligaste kritiken mot mig är nog att jag skulle chockhöja hyrorna, den andra att jag vill chockhöja byggandet. Antingen gör man det som vi har det nu eller så gör man något annat – jag tror att vi måste göra något radikalt.

Roger Akelius bor i dag på Bahamas. Akelius Residential äger fastigheter för cirka 70 miljarder kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige