Image

Akelius och Heimstaden i bytesaffär

Transaktioner Akelius och Heimstaden genomför en bytesaffär. Akelius köper i Stockholmsområdet och i Malmö medan Heimstaden köper i Trelleborg.
Publicerad den 31 Mars 2015
Patrik Hall. Bild: Heimstaden
Patrik Hall. Pål Ahlsén. Bild: Akelius
Pål Ahlsén.

Akelius köper 489 lägenheter, omfattande totalt 33 144 kvadratmeter, i Vaxholm, Bromma, Solna och Hägersten i Stockholmsområdet samt på Möllevången i Malmö av Heimstaden, medan Heimstaden köper Akelius samtliga fastigheter i Trelleborg om 688 lägenheter (58 293 kvadratmeter).

Pål Ahlsén, vd för Akelius, säger:
- Ett byte helt i linje med vår inriktning på bostäder i storstäder. Med Stockholms och Malmös befolkningstillväxt är risken för vakans minimal. Fastigheterna kommer att uppgraderas för att ge ett bättre boende för såväl nuvarande som framtida hyresgäster.

Patrik Hall, Heimstaden:
- Vi har under en längre tid försökt att komplettera vårt fastighetsbestånd i Stockholm med fler centralt belägna fastigheter, detta för att kunna skapa en kostnadseffektiv förvaltning. Vi har inte expanderat i den takt vi önskat då utbudet har varit mycket begränsat och direktavkastningskraven låga.

- Vi har i diskussioner med Akelius funnit en affärsmöjlighet som tilltalat oss båda. Den avtalade affären med Akelius ger oss attraktiva bostadsfastigheter i centrala Trelleborg, mestadels 90-talsproduktion, där vi får möjlighet att skapa en effektiv lokal förvaltning och dra nytta av skalekonomiska fördelar med vårt övriga bestånd i Skåne. Vi ser positivt på Trelleborg, som utgör en del av stor-Malmö. Den planerade starten av Pågatågstrafiken i december i år kommer än mer att binda ihop Trelleborg med Malmö- och Köpenhamnsregionen.

Försäljningen av Heimstadens bestånd har skett till ett värde som överstiger senaste externa värderingen.

Newsec och Nordier har agerat rådgivare åt Heimstaden vid försäljningen av Stockholmsfastigheterna.

Anna-Carin Telin, partner på Nordier berättar om bakgrunden till affären:
- Min kollega Olof Rotbring och jag satt på fritiden och diskuterade – det kan väl klassas som yrkesskada – olika möjliga affärer som olika bolag borde göra, och det här tyckte vi var en perfect match. Det tyckte Heimstaden och Akelius också. Affären genomfördes på en dryg månad och båda parter har varit fantastiska att ha att göra med.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige