Image

Akademiska Hus säljer mark till Byggvesta

Transaktioner Akademiska Hus säljer mark i Flemingsberg till Byggvesta. Planen är att där skapa 450 student- och forskarlägenheter.
Publicerad den 19 Februari 2015
Akademiska Hus säljer mark i Flemingsberg till Byggvesta som ska skapa 450 bostäder. Bild: Akademiska Hus
Akademiska Hus säljer mark i Flemingsberg till Byggvesta som ska skapa 450 bostäder.

Akademiska Hus och Byggvesta har tillsammans arbetat fram en detaljplan för student- och forskarbostäder som antogs av Huddinge kommun i somras. Bostadshusen kommer att ligga på campus vid Alfred Nobels Allé och innehålla lägenheter i olika storlekar, från 1:or till 4:or med yteffektiva och flexibla planlösningar som möjliggör så kallade kompiskontrakt där flera hyresgäster delar på hyran. Det innebär att mer än 800 studenter skulle kunna bo i lägenheterna.

– Vi anstränger oss för att det ska byggas fler studentbostäder i regionen då studentbostadsbristen slår väldigt hårt mot Stockholms konkurrenskraft som studie- och forskningsort. Men dessa bostäder bidrar inte bara till att minska bostadsbristen utan är också viktiga för att göra campus levande dygnet runt, säger Sten Wetterblad, regiondirektör på Akademiska Hus region Stockholm.

Bostäderna i Flemingsberg kommer att byggas utefter ett koncept som Byggvesta har utvecklat tillsammans med universitet och högskolor som ska ge plusvärden för studenterna. Bland annat blir de boende en del av en social miljö med aktiviteter och boendevärdar som motverkar utanförskap och bidrar till bättre studieresultat.
– Genom detta projekt blir vi en viktig aktör för att bygga studentbostäder i Stockholm. Med vårt koncept kommer vi att bidra till att göra Stockholm till en attraktivare studieort, säger Lars Jonsson, huvudägare i Byggvesta.?Student- och forskarbostäderna som nu ska byggas i Flemingsberg kommer också att bli energieffektiva genom att de till största del värms upp av instrålad solvärme, hushållsapparater, belysning, verksamhet och av de boende själva, med tillskott av fjärrvärme.

Byggstart planeras till juni 2015 och därefter med första inflyttning efter två år.
Studentbostadsprojektet i Flemingsberg är en del i initiativet Sthlm6000+, ett stadsutvecklingsprojekt som lyckats ena regionens offentliga och privata aktörer för att ta fram fler studentbostäder i Stockholm. Tillsammans har kommuner, landsting, byggföretag, lärosäten och studentorganisationer skrivit under på att det senast 2017 ska finnas minst 6 000 nya inflyttningsklara studentbostäder och kötiden ska därmed kortas till under en termin.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige