Image

Afghanistan köper ambassadvilla – får inte flytta in

Sverige Afghanistan – ett av världens fattigaste länder – har valt att köpa en lyxvilla i Saltsjö Duvnäs i Nacka för 42 miljoner kronor för att ha som ambassad i Sverige. Men att omvandla villan till en ambassad tillåts inte av detaljplanen.
Publicerad den 10 April 2017

Dagens Nyheter skriver att klagomål från grannarna har lett till att kommunen har fått upp ögonen för köpet. DN skriver att kommunen ska ha utfärdat ett förbud mot omvandlingen till ambassad med vite på en halv miljon kronor.

Sofia Karlberg på UD:s presstjänst förklarar att man tidigare gett klartecken för Afghanistans köp men understryker att man inte diskuterat någon omvandling.

- Vi pratade generellt om det här med förvärv, sedan är det upp till mäklare och säljare att utifrån det enskilda huset ge information om eventuella behov av bygglov i förhållande till detaljplan, säger hon till DN.

En svensk affärsman sålde huset till afghanistanska staten.

Afghanistan är för övrigt det svenska biståndsorganet Sidas största samarbetspartner. Stödet ligger på cirka 850 miljoner kronor per år, enligt sida.se.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige