Image

ÅF köper Sandell Sandberg

Bolag ÅF stärker sitt erbjudande inom design och arkitektur genom att köpa arkitektbyrån Sandell Sandberg. Grundaren Thomas Sandell blir chefsarkitekt för ÅF-koncernen.
Publicerad den 23 Maj 2016
Thomas Sandell ritar hus i Linköpings nya stadsdel. Bild: Sandell Sandberg
Thomas Sandell ritar hus i Linköpings nya stadsdel.

– Sverige står just nu inför ett samhällsbyggnadsprojekt av sällan skådad storlek, både vad gäller stora infrastrukturprojekt och omfattande produktion av bostäder. Här vill ÅF ta en större och bredare roll. Nu förvärvar vi Sandell Sandberg, som är ett av Sveriges starkaste varumärken inom design och arkitektur, och kommer därmed att kunna utveckla ett ännu starkare erbjudande inom allt från enskilda bostadsprojekt till hela stadsdelar, säger vd Jonas Wiström.

Sandell Sandberg har gott internationellt renommé med såväl bostadsområden som möbler på meritlistan. Sandell Sandberg kommer att ingå i division Infrastructure och verka under varumärket Sandell Sandberg.

I och med förvärvet utses också grundaren Thomas Sandell till chefsarkitekt för ÅF-koncernen. I sin roll kommer han att verka för att utveckla arkitektoniska aspekter och design över hela ÅF samt kvalitetssäkra upphandlingar av andra arkitekter.

– För oss var det viktigt att hitta en partner som förstår värdet av god arkitektur och design, det har vi hittat i ÅF. Vi vill kunna växa och vidareutveckla verksamheten. Jag ser fram emot att tillsammans kunna ta ytterligare affärer, genom att vi nu breddar våra gemensamma kompetensområden, säger Thomas Sandell.

Förvärvet av Sandell Sandberg kompletterar ÅF:s befintliga verksamhet inom industridesign, ljusarkitektur och landskapsarkitektur. Totalt kommer det att finnas drygt 250 medarbetare som kommer att bredda och utveckla erbjudandena inom samhällsbyggande. Ambitionen är att verksamheten ska fortsätta att växa.

Sandell Sandbergs vd Joakim Uebel kommer att ingå i ledningsgruppen för ÅF:s affärsområde Infrastructure och i sin egenskap av chefsarkitekt rapporterar Thomas Sandell till Jonas Wiström.

Fakta sandellsandberg
• Grundat 1995 av Thomas Sandell, Ulf Sandberg & Joakim Uebel
• VD Joakim Uebel
• Chefsarkitekt Thomas Sandell
• Antal anställda: 45
• Har bland annat designat ÅF:s huvudkontor i Solna
• Vinnare av ROT-priset 2015 för Kvarteret Mimer 8
• Nominerad till Kasper Salin-priset 2008 för sommarhus Ygne
• Red Dot Award 2002 för stolen Ikea Vågö

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige