Image

AF Bostäder vill förtäta i norra Lund

Bygg/Arkitektur AF Bostäder ser över möjligheten att bygga 1 500 studentbostäder i norra Lund.
Publicerad den 26 Juni 2014
AF Bostäder vill genomföra ett stort projekt i norra Lund. Bild: AF Bostäder
AF Bostäder vill genomföra ett stort projekt i norra Lund.

En stor del av AF Bostäders studentbostäder ligger på Kämnärsrätten och Delphi i norra Lund där cirka 2700 bostäder finns. Nu ser AF Bostäder över möjligheten att förtäta området med cirka 1 500 bostäder som uppfyller de krav som dagens och morgondagens studenter har.

- Vi har påbörjat ett projekt som kallas för Nya Kämnärsrätten, som innebär att vi vill riva de så kallade Fyrklöverhusen på Kämnärsrätten och ersätta dessa med moderna och energieffektiva bostäder för studenter. Projektet innebär också ett samarbete med Serviceförvaltningen på Lunds kommun, säger Henrik Krantz, vd på AF Bostäder.

Fyrklöverhusen på Kämnärsrätten har idag ett omfattande renoveringsbehov, och börjar närma sig slutet av sin livslängd som ändamålsenliga studentbostäder. Idag bor cirka 700 studenter i Bostäderna. Genom projektet Nya Kämnärsrätten har AF Bostäder nu hittat en lösning som gör nytta både för studenter och för andra Lundabor. Mellan 1 200 och 1 500 nya studentbostäder kan uppföras i det nya projektet. I planen ingår också att bygga en tredimensionell fastighet tillsammans med Lunds kommun som uppför en flexibel enhet avsedd för förskola och årskurs F till 3 i en av de nya byggnaderna.

- Vi ser en fantastisk möjlighet här. Kostnaderna för underhåll och energiförbrukning i de här bostäderna är inte försvarbara. Kan vi dessutom nästan dubblera antalet bostäder och få in skolverksamhet i ett av Lunds hetaste områden så är fördelarna uppenbara, säger Magnus Cederberg, fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder.
Projektet kräver en detaljplaneändring vilket AF Bostäder har begärt. Om denna beviljas kan projektet påbörjas 2017 och genomföras i etapper.

- Går ändringen igenom kan vi börja projektera under 2017. Vi måste dock genomföra förtätningen i etapper så att vi kan tillgodose bostadsbehovet för de studenter som bor i Fyrklöverhuset idag. Studenterna som bor där då måste få likvärdiga ersättningsbostäder. Vi siktar på att kunna slutföra projektet under 2028, säger Magnus Cederberg.

Fyrklöverhusen på Kämnärsrätten färdigställdes 1969. Arkitekt var Hans Westman som ritade flera byggnader i AF Bostäders bestånd, bland annat liknande Fyrklöverhus i området Gylleholm.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige