Image
Tobaksfabriken.
Tobaksfabriken. Bild: Aberdeen

Aberdeen miljardsäljer på Södermalm

Transaktioner Aberdeen säljer för Aberdeens Pan Nordiska fonds räkning fastigheten Tobaksmonopolet 2 på Södermalm i Stockholm. Köpare är en fond förvaltad av CBRE Global Investors och köpeskillingen uppgår till drygt en miljard kronor.
Publicerad den 16 Februari 2017

Tobaksmonopolet 2 är ett välkänt och historiskt landmärke på Södermalm i Stockholm och uppfördes under åren 1917-1922 som huvudkontor för Svenska Tobaks AB (i dag Swedish Match AB). En av arkitekterna var Ivar Tengbom som också ritat de historiska byggnaderna Tändstickspalatset och Stockholms Konserthus. Tillverkningen av tobaksvaror lades ned 1965 och fastigheten är i dag helt moderniserad och attraherar kontorshyresgäster inom olika branscher och verksamheter.

Den 17 500 kvadratmeter stora fastigheten på Södermalm är i dag fullt uthyrd och inrymmer hyresgäster som H&M, Weekday, Swedish Match, NEPA och Cedervall Arkitekter.

– Med denna försäljning avslutar vi ett fastighetsutvecklingsprojekt som började 2007 då vi förvärvade större delen av kvarteret Tobaksmonopolet från Swedish Match. Under åren har vi förädlat och hyrt ut kontorsytor till nya rekordhyresnivåer, skapat byggrätter för bostäder som nu säljs för rekordpriser samtidigt som vi lyckats bevara den unika karaktär som byggnaderna besitter. Vi har dessutom omvandlat ett slutet kontorskvarter till en öppen miljö som attraherar kreativa hyresgäster som uppskattar de kvalitéer som de gamla fabriksbyggnaderna kan erbjuda i sin nya utformning. Och detta med ett för fondens investerare positivt utfall. Vi är stolta att lämna över Tobaksfabriken till en ny ägare och hoppas att de, tillsammans med hyresgästerna fortsätter vårda den juvel som Tobaksfabriken är, säger Magnus Kenning, transaktionschef i Sverige.

– Vi är väldigt nöjda med att kunna förvärva Tobaksmonopolet 2 för en av våra fonder. Den kommer att ge våra investerare exponering till såväl en unik fastighet som exponering till en mycket stabil och stark kontorsmarknad. Södermalm ökar sin attraktivitet som kontorsläge och vi har en fortsatt stark tilltro till kontorsmarknad på Södermalm. Vi har under det senaste året förvärvat Jägersro Center och kontorsfastigheten HH 1 i Oslo och med Tobaksmonopolet 2 adderar vi ytterligare en strategisk fastighet till portföljen. Vi ser fram emot att kunna förvärva fler kvalitetsfastigheter i Norden för våra fonder och investerare under de närmaste åren, säger Andreas Norberg, Managing Director Nordics, Head of Transactions på CBRE Global Investors.

MAQS har varit Aberdeens rådgivare i transaktionen.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Johan Almquist tar in Kiss och Abba i coworking-världen

Bolag Johan Almquist är ägare till och vd för coworkingaktören A house. Han har vad han själv kallar "en brokig bakgrund", vilket, enligt honom själv, beror på att han hela tiden gjort enbart saker som han tycker är roliga. Som, till exempel, att köpa rättigheterna till bandet Kiss hela musikkatalog. – Jag har gått efter vad som vore kul att lära sig och jag har också hela tiden haft en längtan efter att lära mig nya saker.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige