Image

80 miljoner till forskningssamarbete för ny hållbar social bostadspolitik

Sverige Nu öppnar Formas utlysning Forskning för en social bostadspolitik. Det är den första utlysningen inom det tioåriga nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande. Utlysningen omfattar 80 miljoner kronor under åren 2018 – 2020.
Publicerad den 10 Oktober 2017
Markku Rummukainen. Bild: Marc Malmqvist
Markku Rummukainen.

- Utlysningens fokus ligger på kunskapsutmaningar kring människan och människans möjligheter till en god boendemiljö. Det finns mycket att vinna från att forskning på området når ut till medborgare och andra berörda, både kunskapsmässigt och i praktiken. Vi ser fram emot forskning som ger ny kunskap som stödjer utvecklingen av en socialt hållbar bostadspolitik, säger Formas huvudsekreterare Markku Rummukainen.

Forskningen bör involvera medborgare, organisationer, kommuner, företag med flera för att också stärka möjligheten till genomslag inom området. För att underlätta sådan kontakt och samverkan efterlyser Formas relevanta aktörer som vill ingå i forskningsprojekten.

- Att människan är i fokus gör att vi även efterlyser att projekten på ett mycket tydligt sätt adresserar genus och andra kritiska perspektiv, säger Markku Rummukainen.

Begreppet bostadspolitik omfattar i den här utlysningen flera olika nivåer och perspektiv. Det kan exempelvis handla om den styrning och politik som utövas av beslutsfattare. Det kan också omfatta perspektiv som tillhör mottagare av politiska åtgärder, som exempelvis civilsamhälle, kommuner, organisationer, företag, bygg- och planeringsprocesser eller bostadsmarknader. Bostadspolitik kan även handla om olika sociala gruppers möjligheter att påverka bostadspolitiken samt den egna boendesituationen och bostadsområdets utveckling.

Bakgrund:
Regeringen har inrättat sju nationella forskningsprogram varav Formas är ansvarig för tre; Hållbart Samhällsbyggande, Klimat samt Livsmedel. Dessa program är breda, tioåriga satsningar som ska bidra till att lösa prioriterade samhällsutmaningar och stärka samverkan mellan forskningsutförare, -finansiärer och samhällsaktörer. De nationella forskningsprogrammen ska bygga på en strategisk forskningsagenda för respektive område.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige