Image

240 kommuner har underskott på bostäder

Sverige Boverket har gjort en bostadsmarknadsenkät som visar att 240 av 290 kommuner i Sverige har underskott på bostäder, det är drygt 30 procent fler än förra året.
Publicerad den 10 Maj 2016

Förändringen beror mycket på att befolkningen har vuxit snabbt och förväntas öka även de närmaste åren. Situationen är särskilt ansträngd för de som är nya på bostadsmarknaden, det vill säga unga och nyanlända. Men även äldre som vill flytta till en mer tillgänglig bostad har problem att hitta boende.

Kommunerna bedömer samtidigt att bostadsbyggandet fortsätter att öka. År 2015 påbörjades preliminärt 48 600 bostäder enligt SCB, inklusive ombyggnader. Enligt Boverkets prognos påbörjas cirka 57 000 bostäder i år och cirka 61 500 bostäder nästa år. En ökning förutsätter dock att kapaciteten i byggsektorn är tillräcklig. Men det märks även en osäkerhet från byggherrar om kommunernas kapacitet när det gäller planering och bygglov. På lite längre sikt finns risken att kraftigt höjda bostadsräntor, kanske samtidigt med svag utveckling för hushållens disponibla inkomster, kan leda till prisfall och minskat byggande.

Boverkets enkät visar att det allmännyttiga bostadsbeståndet ökar igen för andra året i rad efter en längre tids minskning. Under 2015 ombildades endast 168 allmännyttiga lägenheter till bostadsrätter. Årets undersökning visar också att drygt hälften av landets kommuner har någon form av förturssystem för bostäder.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige